ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ!

Αν κοιτάξουμε στο νεσεσέρ με τα καλλυντικά μας σίγουρα θα ανακαλύψουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, κάποια από τα οποία ίσως να έχουμε και πάρα πολύ καιρό να τα χρησιμοποιήσουμε. Και βέβαια, όσα καλλυντικά και να έχουμε, πάντα θα αγοράσουμε μια μάσκαρα παραπάνω, ή το καινούργιο κραγιόν της αγαπημένης μας εταιρείας, ή μια νέα παλέτα με σκιές ματιών, για να είμαστε πάντα στον ρυθμό της εποχής – και βέβαια έχουμε αμέτρητα δειγματάκια από νέα προϊόντα – κρέμες, foundations, concealer κτλ.!

Η πληθώρα αυτή των προϊόντων έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα κάποια από αυτά να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νεσεσέρ μας. Αυτό τα καθιστά πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία μας, γιατί μπορεί να έχουν λήξει. Ναι, τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης!

Μερικά από τα καλλυντικά προϊόντα αναγράφουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία τους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο αναγραφής – όχι, δεν είναι όπως η ημερομηνία λήξης των τροφίμων – ώστε να ξέρετε το χρονικό διάστημα για το οποίο η χρήση τους είναι ασφαλής. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα το βαζάκι μιας κρέμας, θα δείτε ότι έχει στην ετικέτα της σχεδιασμένο ένα βαζάκι και μέσα αναγράφεται ένα νούμερο που ακολουθείται από το γράμμα Μ, για παράδειγμα 6Μ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο προϊόν μέχρι και 6 μήνες μετά το άνοιγμά του. Θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά όλα σας τα καλλυντικά, γιατί δεν αναγράφεται πάντοτε στο ίδιο σημείο, αλλά διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία ή το είδος της συσκευασίας. Δείτε και την εικόνα που ακολουθεί, η οποία είναι ενδεικτική του τρόπου αναγραφής.

ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ;

Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι, δεν αναγράφεται σε όλα τα καλλυντικά η ημερομηνία λήξης τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα καλλυντικά που δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης, δεν λήγουν. Όλα τα προϊόντα έχουν ενδεικτικά συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, ώστε να είναι ασφαλή για χρήση.

Ας δούμε, λοιπόν, το χρονικό διάστημα που ορίζουν οι ειδικοί για την ασφαλή χρήση των προϊόντων, μετά το άνοιγμά τους.
Μάσκαρα: 3 έως 6 μήνες. Η μάσκαρα μπορεί εύκολα να μολυνθεί από βακτήρια από τα μάτια μας, έτσι δεν είναι ασφαλές να την κρατάμε περισσότερο από 6 μήνες. Φυσικά, αν η μάσκαρα στεγνώσει πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να σταματήσουμε να την χρησιμοποιούμε αμέσως.
Μολύβι ματιών: μέχρι και 2 χρόνια. Καλό είναι να ξύνουμε την μύτη πριν από κάθε εφαρμογή.
Σκιές ματιών σε σκόνη: μέχρι και 2 χρόνια. Πρέπει να καθαρίζουμε τα απλικατέρ και τα πινελάκια συχνά και να τις φυλάσσουμε σε ένα ξηρό μέρος (το μπάνιο μπορεί να μην είναι το ιδανικό μέρος).
Σκιές ματιών με κρεμώδη υφή: μέχρι 12 μήνες. Επίσης, καθαρίζουμε τα απλικατέρ συχνά.
Υγρό eyeliner: 3 έως 6 μήνες.
Μολύβι eyeliner: μέχρι και 2 χρόνια.
Κραγιόν: μέχρι και 2 χρόνια.
Ρουζ σε σκόνη: μέχρι και 2 χρόνια.
Ρουζ με κρεμώδη υφή: μέχρι 12 μήνες.
Foundation σε σκόνη: μέχρι και 2 χρόνια.
Foundation σε υγρή μορφή: 6 έως 12 μήνες. Συνήθως θα βρείτε την απεικόνιση με την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία, γιατί ο χρόνος λήξης εξαρτάται και από τα συστατικά του κάθε προϊόντος.
Concealer: 12 έως 18 μήνες.
Βερνίκι νυχιών: 1 έως 2 έτη.
Θα πρέπει να φυλάσσετε πάντα τα καλλυντικά σας σε ξηρό μέρος, μακριά από ήλιο ή εστίες θερμότητας. Όταν ανοίγετε ένα προϊόν για πρώτη φορά, βάλτε ένα αυτοκόλλητο και γράψτε την ημερομηνία, έτσι θα μπορείτε εύκολα να ελέγξετε πόσο καιρό το έχετε και αν πρέπει να το πετάξετε.

Φυσικά, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση στο προϊόν (αλλαγή χρώματος, δυσάρεστη οσμή, διαχωρισμό συστατικών, οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή του κτλ.), πρέπει να μην το χρησιμοποιήσετε, άσχετα με τον χρονικό διάστημα που του έχετε.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο νεσεσέρ των καλλυντικών σας και να δείτε ποια προϊόντα δεν είναι κατάλληλα πλέον για χρήση;

Κράτα το

Κράτα το

loading…