5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ!

Μήπως αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σου δεν φτάνει για να κάνεις όλα όσα θέλεις; Δεν είσαι η μόνη! Όλες μας σχεδόν καθημερινά κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Όμως οι 24 ώρες δεν μας φαίνονται αρκετές! Γίνεται να μεγαλώσουμε την ημέρα; Όχι, αλλά γίνεται να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ, ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ! ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ.

1. Σκέψου που αφιερώνεις τον χρόνο σου

Το πρώτο βήμα είναι να σκεφθείς και να καταγράψεις πώς ξοδεύεις τον χρόνο σου καθημερινά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα χρονόμετρο για να χρονομετρήσεις τις δραστηριότητές σου. Τις μετακινήσεις σου, τις δραστηριότητές σου, τις δουλείες εντός και εκτός σπιτιού. Ίσως ανακαλύψεις ότι ορισμένα πράγματα καταναλώνουν περισσότερο χρόνο από όσο νόμιζες. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαλύψεις ότι ο χρόνος που ξοδεύεις στο κινητό σου ή τον υπολογιστή σου είναι πολύ αυξημένος – όλες μας μπορεί να ξεχαστούμε ψάχνοντας κάτι στο ιντερνέτ ή χαζεύοντας στο Instagram…

2. Φτιάξε πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό να φτιάξεις ένα αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο βέβαια πρέπει να ακολουθείς. Κάνε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σου, αλλά και τα πράγματα που θέλεις να κάνεις και έχοντας στο νου σου τον χρόνο που θέλεις για το καθένα, υπολογίζοντας και τον χρόνο μετακίνησης, αν αυτή απαιτείται, προγραμμάτισέ τα. Προσπάθησε να ομαδοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητές σου, εξοικονομώντας χρόνο. Για παράδειγμα, αν πρέπει να μετακινηθείς για να κάνεις το Α, προγραμμάτισε να κάνεις και το Β που είναι κοντά ή και το Γ, που είναι στο δρόμο σου. Ένα πρόγραμμα, βέβαια, για να λειτουργεί, πρέπει να είναι και ρεαλιστικό. Μην το υπερφορτώνεις. Και βέβαια, μην αναβάλεις συνεχώς πράγματα για άλλη μέρα. Όσο πιο αναλυτικό το πρόγραμμά σου, τόσο πιο αποτελεσματικό.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ ΑΣΚΟΠΑ – ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ.

3. Βάλε προτεραιότητες

Όταν θέλεις να κάνεις 10 πράγματα, αλλά έχεις χρόνο μόνο για 5, είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις ποια έχουν προτεραιότητα και να προγραμματίσεις αυτά πρώτα. Ορισμένες υποχρεώσεις δεν μπορείς να τις αποφύγεις, ακόμη κι αν δεν σε ευχαριστούν. Προγραμμάτισέ τες, κάντες και βγάλτες από το μυαλό σου. Όσο τις αναβάλλεις, τόσο σε αγχώνουν.

4. Μοιράσου τις υποχρεώσεις

Προσπάθησε να μοιραστείς τις υποχρεώσεις σου με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σου ή ένα άλλο συνάδερφό σου, όσον αφορά την δουλεία σου, ή ζήτα βοήθεια από μια φίλη σου. Όταν βλέπεις ότι ο χρόνος σου δεν είναι αρκετός, μην απελπίζεσαι, μάθε να αναθέτεις πράγματα και σε τρίτους – όχι, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι ένδειξη ικανότητας και ευφυΐας.

5. Μάθε να θέτεις χρονικά περιθώρια

Η καλή διαχείριση χρόνου απαιτεί να μάθεις να κοιτάς το ρολόι σου. Πρέπει να συνηθίσεις να θέτεις χρονικά περιθώρια στον εαυτό σου και να τα τηρείς, ακολουθώντας το πρόγραμμά σου. Δεν πρέπει να σε καταπιέζει αυτό. Έτσι θα ολοκληρώνεις πιο αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις σου και στο τέλος της μέρας θα αισθάνεσαι την χαλάρωση και την ικανοποίηση ότι σήμερα έκανες όλα όσα είχες προγραμματίσει.

Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε τον χρόνο σύμμαχό μας και όχι εχθρό μας. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ!

 

Κράτα το